Come as You Are/Olduğun Gibi Gel Filmi Eleştirisi

   Filmimiz 4 Eylül 2011 tarihinde vizyona giren komedi ve dram türlerindeki Belçika yapımı filmdir. Filmin yönetmen koltuğunda Geoffrey Enthoven oturuyor. Filmin senarist koltuğunu ise Pierre De Clercq, Mariano Vanhoof ve Asta Philpot paylaşıyor. Filmin baş rollerin de ise Gilles De Schryver, Robrecht Vanden Thoren, Isabelle de Hertogh, Tom Audenaert, Veerle Baetens, Katelijne Verbeke, Marilou Mermans ve Karlijn Sileghem yer almakta. Filmin İmdb puanı ise 7,4’dür. Film gerçek bir hikayeden yola çıkmaktadır.

   Filmin orijinal adı Hasta la Vista (Hoşcakal) ’dır. Filmin Adios Amigos adıyla, 2016 yılı, Hollanda yapımı hali de mevcuttur. Türkiye’de 31. İstanbul Film Festivali’nde Antidepresan bölümünde gösterilmiştir. Film birçok ödül almış ve ödüle aday gösterilmiştir.

• 2012 yılında En İyi Film dalında Avrupa Film ödülünü aldı.

• Uluslararası Valladolid Film festivalinde En İyi Film ödülü olan Altın Parıltı ve Gençlik Jüri ödülünü kazanmıştır.

• Alpe d'Huez Film festivalinde the Prix de publique Europe ödülünü kazanmıştır.

• Uluslararası Montreal Film Festivalinde Grand Prix des Amériques ödülünü aldı. Ayrıca bu festivalde Halkın Seçimi Ödülü’nü ve Ecumenical Jüri tarafından verilen ödül almıştır.

   Spoiler vermeden en kısaca filmin konusunu özetlemek gerekirse film 1 sakat, 1 felçli ve 1’de kör 3 erkek arkadaşın bakire ölmemek için Belçika’dan İspanya’da ki engelliler için hizmet veren lüks bir geneleve seyahatini anlatmaktadır. Filmi konusu itibari ile içinde +18 sahnelerin olacağını düşünene bireyleri için söyleyeyim, her hangi bir +18 sahne filmde yer almamaktadır. Can Dostum filmi gibi hem komedi hem de dram yönü olan bir film. Hatta biraz daha Can Dostum’dan dram yönü ağır denebilir. Yukarıda da bahsettiğim gibi film gerçek bir hikâyeye dayanmaktadır. Ve olay 2007 yılında gerçekleşmiş ve yolculuğu gerçekleştiren engellilerden biri hiçbir engelli bakir ölmemeli diyerek bu işe girmiş ve başarısı sonucu film ortaya çıkmıştır.

   Oyunculuklar hakkında konuşmak gerekirse; özellikle 3 ana oyuncu;
Robrecht Vanden Thoren, Gilles De Schrijver ve Tom Audenaert, ek olarak Claude rolünde ki Isabelle de Hertogh’ün oyunculukları gayet başarılı. Filmin en önemli olumlu tarafı ise; konu itibari ile çok dillendirilmeyen bir konuyu ele alması ve ele alırken özellikle de dram ve komedi dengesini iyi kurması. Filmin müzikleri de çok güzel. Film hakkında yapılabilecek en olumsuz özellik ise Claude ile karşılaştıktan sonra Philip ve Lars karakterlerinin cinsiyetçi ve dış görünüş ile ilgili tavırlarının çok abartılı olması ve belli bir noktadan sonra özellikle de Philip karakterinin insanı bayması.

   Kısaca özetlemek gerekirse; oyunculukları ile, müzikleri ile, ele aldığı konu ve konuyu işleyiş biçimi ile yer yer temposu düşse de izlenebilecek güzel bir film olmuş.

Tüm sinema severlere iyi seyirler...