2016 Yılının En Kötü 50 Yerli Filmi

   2016 yılı boyunca 525 film sinema salonlarında gösterildi. Bunlardan 356 tanesi yeni film iken 169 tanesi geçen yıldan devam edenlerdi. Bu 356 yeni filmden 223 tanesi yabancı ve 133 tanesi yerli filmdi. Benim izleyebildiğim yerli filmler içerisinden seçtiğim en kötü 50 filmin listesi burada. Finaller, dersler ve sosyal hayat derken izlemeyi kaçırdığım bazı yerli filmler olduğundan dolayı bazı filmler listeye eklenememiştir. Aslında listenin daha da uzama ihtimali söz konusudur. Maalesef 2016 yılında vizyona giren 133 yeni filmden 20 tanesi, belki de iyimser bir bakış açısıyla söylüyorum kaliteli denilebilir. Kalite olarak düşük olduğuna inandığım bu filmleri aşağıya kategori kategori sıraladım. Zevkler ve renkler tartışılmaz lakin Allah’ın bildiğini kullardan da saklamamalıyız.

Kategori 1: Korku Filmleri

   Genellikle yaz aylarında gösterime giren bu filmler, genellikle aynı senaryoya sahip olmakla beraber oyunculuk performansları olmayan filmlerdir. Yine kamerayı sallamayı efekt sanıp, gerilim müziği verince de korku filmi yaptık zannedilmesi üzerine ortaya çıktığını zannettiğim filmlerdir bunlar. Bu filmleri yazanların, çekenlerin, para harcayanların ve oynayanların nasıl bir ruh haline sahip olduğunu hep merak ederim, bu kadar para ile bu kadar kötü film yapmayı nasıl becerebiliyorlar diye. Maalesef ki vücuda giren virüs gibi sinemamızda hızla sayılarının çoğalarak artması üzücü bir durum. "Azem serisine ayrı bir parantez açıyorum bir yılda iki kötü film birden yaparak tebriği hak ediyor. "

İllet



Zuzula


Sekerat Son


Lanet: Uyanış 



Mel-Un


İfrit'in Diyeti: Cinnia


Ceberrut


Kabr-i Cin Mühür


Berzah: Cin Alemi


Ammar 2: Cin İstilası


Baskın: Karabasan


Azem 4: Alacakaranlık


Cinni: Uyanış



Azem 3: Cin Tohumu


Azazil 2: Büyü


Alamet-i Kıyamet


Üç Harfliler 3: Karabüyü


Siccin 3: Cürmü Aşk



Kategori 2: Komedi

   Recep İvedik fazla para kazandırdıktan sonra bu listedeki filmlerin büyük kısmı, biz de o kadar iğrenciz, biz de o kadar bel altıyız, biz de o kadar osuruyoz, sıçıyoruz mantığıyla çekilmiş gişe filmleridir. Bir kısmı da yaa komedi filmleri bu ara çok gidiyo belki bizim ki de tutar diye çekilmiş filmler ama filmden daha çok televizyonda ki sitcom örneği gibi.  Ve bu yıl osruktan teyyare adlı bu çalışmalar çok fazla tuttu, anlaşılan o ki seviyenin olmadığı komedi filmlerini gelecek yılda da bol bol göreceğiz maalesef. "Bu kategoride de Osman Pazarlamaya bir parantez açarak Şahan Gökbakar'ı, Recep İvedik'ten daha kötü bir film yaratmayı başardı, kendisini tebrik ediyorum."

Osman Pazarlama



Kolpaçino 3.Devre


Oflu Hoca'nın Şifresi 2


Yok Artık 2


Adam Mısın!


Babaların Babası


Nasıl Yani


Kızkaçıran


Leblebi Tozu


Baba Mirası


Yola Geldik


Sol Şerit


Türk Lokumu


Abbas'ın Melekleri


Değiştir Bakalım


Yıldızlar da Kayar: Das Borak


Oldu mu Şimdi



Kategori 3: Romantik Komedi, Aşk

   Televizyonda milletin kafasına ettik birazda sinema alanında milletin kafasına edelim, hem de para cukkalarız mantığı ile tek senaryodan çıkma, televizyon dizilerinde ki her hangi bir bölümden farkı olmayan filmlerdir. Bunların da olmazsa olmazı kesinlikle yakışıklı oğlan ve güzel kız ve onların saçma sapan aşkları. Bir tanesi de normal aşk yaşamıyor.  Yapımcılar zaten 140 dakikalık dizileriniz de herkesi birbiri ile çiftleştirdiniz bari sinemayı bırakın. "Bu kategoride de İkimizin Yerine'ye parantez açıyorum ve diyorum ki Nejat İşler gibi kaliteli bir oyuncuya yazık etmeyi başararak tebriği hak ediyorsunuz."

Kardeşim Benim


İkimizin Yerine


Hesapta Aşk 


İkinci Şans


Her Şey Aşktan


Dönerse Senindir


Kocan Kadar Konuş: Diriliş



Kategori 4: Parayı Veren Düdüğü Çalar

   Bu kategoride hiçbir sanat kaygısı gütmeyen sadece belli bir fondan aldıkları para ile tutulmuş bir grup bu alanda çalışan ama sanatçı olmayan insanların yaptıkları filmlerdir. İlk kategori ile beraber en kötü filmler bu kategoriye aittir. Umarız bir gün yaptıkları bu filmleri izleyip harakiri filan yaparlar da sinema severler olarak biz de rahat bi nefes alırız. "Bu kategoride her hangi bir filme parantez açmaya bile gerek yok, hatta film demeye bile"

Ateş


Dadaş


Sevdam Gözlerinde Kaldı


Ankara Yazı Veda Mektubu



Kategori 5: Kategori Yapamadığım Filmler

   Yılmaz Erdoğan'ın vizontele tadında film yapmaya çalışırken eline gözüne bulaştırdığı, oyuncu performanslarının harika olduğu ama senaryonun ve yönetmenlik açısından hayal kırıklığı olan film. Acun Ilıcalı destekli 3 Adam’ın İbosu ve ÇGHB’den Zeynep'in para var, oyuncu var, medya da var arkamızda diyerek senaryosu kötü ama oyunculukların güzel olduğu film yapmışlar, olmamış. Geniş Aile ise dizisi ne kadar güzelse filmleri de o kadar kötü olan yapımın ilk hatası; ilk film kötüydü, lakin insanlar diziyi özledikleri için gitmişti, siz bu gişe rakamını yanlış anlayarak ilk film gibi ikinci filmi de kötü bir şekilde çekerek hayal kırıklığı yarattınız. Son olarak Deliormanlı ise Çakallarla Dans ve çeşitli başarılı işler yapan Murat Şeker’in 1980’li yıllarda modası biten milliyetçi sosla kavrulmuş boks filmi ile hayal kırıklığı yarattı. İsimlerin ve oyucuların performans başarısı ile gişe yakalayan bu filmleri kategorize edemedim. O yüzden bu filmler kategori yapamadığım filmler arasındadır. "Bu kategoride Ekşi Elmalar'a bir parantez açıyorum ve bu kadar kaliteli oyunculardan kurulu bir kadroyla, Vizontele'yi, Bir Demet Tiyatro'yu yazan adam nasıl bu kadar kötü bir film yapar, işte bu yüzden Yılmaz Erdoğan'ı tebrik ediyorum."

Ekşi Elmalar



Küçük Esnaf



Geniş Aile 2: Her Türlü



Deliormanlı





Son olarak umarım 2016 yılında ki gibi sayısı bol yerli film ama içeriği kötü filmlerin olmadığı, Yeşilçam sıcaklığında, sanatsal, ödüllü ve tiyatro tadında filmler izlemek umudu ile…

Tüm sinema severlere iyi seyirler…


NOT: Bir önceki senenin en kötü filmleri listesine buradan ulaşabilirsiniz.