Gothika Film Eleştirisi


  Film 21 Kasım 2003 yılında vizyona giren Mathieu Kassovitz'in yönettiği, Sebastian Gutierrez senaryosunu yazdığı korku, gerilim ve fantastik türlerindeki ABD yapımı filmdir. Başrollerinde ise Halle Berry, Robert Downey Jr, Charles S. Dutton, John Carroll Lynch, Bernard Hill ve Penélope Cruz yer alıyor. Filmin İmdb puanı ise 5,8’tir.

   Film 2004 yılında Teen Choice Awards ödüllerinde En İyi Kadın Oyuncu dalında Halle Berry ile ödülün sahibi oluyor. Bunun yanı sıra 2004 yılında 5 farklı ödül töreninde 7 farklı dalda aday olarak gösterilecek. Bunlardan 4 tanesi Halle Berry adına. Bir tanesi Charles S. Dutton adına. Geri kalan iki tanesi en iyi film dalında.

   Oyunculuk performanslarına kısaca değinirsek; Halle Berry filmdeki performansı genel anlamda iyi. Ama Charles S. Dutton’ın ile beraber oynamadıkları sahneler olmamış. İkilinin uyuma çok kötü. Performansları ayrı ayrı iyi olan ikilinin karşılıklı sahneleri performans açısından vasat. Penélope Cruz canlandırdığı deli karakteriyle, filme mükemmel bir katkı veriyor. Hatta filmin en iyi performansını onun sergilediğini söyleyebilirim. Performansı ile filme level atlatıyor. Penélope Cruz canlandırdığı karakterin replikleri saçma olsa da ( bu senaryonun kötülüğünden ) Penélope Cruz tonlamaları, mimikleri ve vücudunu kullanmasıyla gerçekten filmdeki en iyi performansı sergiliyor. Bunun yanı sıra yan karakterler tamamen birer hiçti. Nerede ise hiçbiri hikayeye etki etmiyordu, hem performansları ile hem de senaryo itibari ile.

  Film hakkındaki düşüncelerimizi sıralarsak; ilk olarak filmin konusu orijinal değil. Bu konu üzerine birçok film çekildi, çekiliyorda. Aynı yemeği önümüze ısıtıp ısıtıp yeniden koyuyorlar. Klasik korku filminde olan her şeyi deniyor yönetmen. Örneğin tüm korku filmleri gibi, ortam her zaman karanlık ve yağmurlu, hatta binanın içinde bile karanlık. Mesela Doktor Grey karanlık odada çalışıyor, lambayı açmıyor. Üşeniyor galiba ışığı açmaya. Filmdeki müzik ve müziği kullanışı bile diğer korku filmlerinin aynısı, Buna hayaleti kullanışı da eklenebilir. Her şeyi o kadar klasik şekilde kullanmış ki artık hiçbir şey şaşırtmıyor sizi filmde. Çünkü her şeyi tahmin ediyorsunuz.

   Filmde saçmalıklar ise diz boyu. Nasıl mı? Sahte bir yanma efekti. Havuz da saklanma gibi saçma bir olay. Havuzda saklanan kişi en ufak bir ışıkta görünür. Fizik kuralları değişmedikten sonra. Hayaletimizin yazı yazıp, not bırakabilirken neden açık açık derdini anlatmıyor, orası ayrı bir saçmalık. İlginç bir hayalet, adam gibi not bıraksa olmuyor, illa gizem yapacak. Penélope Cruz’un canlandırdığı karakter filmin sonunda nasıl sokağa çıkmış anlamadım. Tamam Penélope Cruz’un canlandırdığı karakter şeytan olayını çözdü de, kadın üvey babasının boğazını kestiği için oradaydı. Hayaletin, Halle Berry’nin karekterini sırf kendisine yardım etsin diye dövmesi ayrı bir saçmalıktı. Bu türün daha iyi filmleri çokça yapıldı.

   Kısaca toparlarsak; film bu türü sevenler tarafından izlenebilir, ne kadar senaryosu taklit ve eksik olsa da. Çünkü sonu kolay kolay filmi izlerken tahmin edilmiyor. Buna Penélope Cruz'un harika performansı da eklenince bu türü sevenler için bir yapım oluyor. Ama sevmeyenler için taklit olması, senaryosunun kötülüğü ve içinde barınan saçmalıklarla eziyete dönüşebilir.

Tüm sinema severlere iyi seyirler…