Ali Kundilli Filmi Eleştirisi

   Filmimiz 20 Şubat 2015 tarihinde vizyona giren komedi türündeki Türk yapımı filmdir. Filmin yönetmen koltuğunda Bülent İşbilen otururken, filmin senaryosunu ise Cem Gelinoğlu kaleme alıyor. Filmin başrollerin de ise Cem Gelinoğlu, Sami Aksu, Zeynep Aktuğ, Ezgi Tombul, Emre Mutlu, Bilal Kaya ve İcmal Aktuna yer alıyor. Vine’da yıldızı parlayan Cem Gelinoğlu beyazperdeye hem oyuncu hem de senarist olarak transfer oluyor. Filmin İmdb kaydı olmadığı için puanı bulunamamıştır.

   Kısaca oyunculuklar üzerine bir iki kelam edeyim; oyunculuklar vasat altı vasat. Özellikle duygusal bir iki sahnede oyunculukların vasatlığı kendini iyice belli ediyor. Bazı komedi sahneleri hareketlilikten, kamera açısından ve tempolu olmasından belli etmese de duygusal sahneler de belli oluyordu. Özellikle duygusal sahneler de feci derecede sıkıldım.

   Şimdi filmin olumlu yanlarından bahsetmek gerekirse; maalesef artı tarafları çok az. Ama kendimi zorlayıp olumlu yanlarını bulacağım. Filmin birkaç tane yaratıcı esprisi var ve bazıları insanı güldürmeyi başarıyor. Ya da Ali Kundilli'nin arkadaşı Vedat'ın başına gelen olaylar silsilesine de gülüyorsunuz (Ya da gittiğim salondaki seyirci kitlesinin fazla oluşu ve oradaki kahkaha sesleri de bu işi biraz değiştirmiş olabilir). Bunun yanı sıra genelde bizim filmlerimizde en iyi yönetmenden en kötüsüne kadar filminin bir yerinde engelli varsa seyirciyi ağlatmak için kullanır ve ajitasyonla gişe telaşına düşerken bu filmde tam tersine eğlencesini kullanması büyük bir alkışı hak ediyor. Ha bunu ne derece kaliteli komedi anlayışı ile kullandıkları malum ama bunu denemeleri de büyük bir alkışı hak ediyor.

   Filmin olumsuz taraflarından söz edersek; aslında olumsuzluk fragmanda başlıyor ta, 3 dakikalık
upuzun bir fragman geldi. Öncelikle bütün komik sahneleri fragmana koyup filme az bir şey kalması, son dönemde yapımcıların trend bir hilesi. Fragmanı bırakıp filme gelirsek; Hikâye basit, yaşananlar çok sıradan, filmin sonu belli. Hikaye skeçler halinde ilerliyor sanki ortada tam bir senaryo yokmuş gibi duruyor. Zaten yerli komedi filmlerinin son dönemde tamamı da aynı tarz, biraz küfür biraz bel altı. Dip not olarak belirteyim; Bel altı esprilerin dozu azdı fakat bir kaç tane de vardı. Filmde özellikle de yan karakterlerin alt yapısı çok zayıf işlenmiş. Onlar hakkında dramatik bir şey olunca da onları fazla anlayamıyoruz çünkü onları iyi tanımıyoruz. Recep İvedik tarzı film severler için kötü film değil aslında, belki daha iyi bile olabilir. Bunun ayrımını ben yapamam çünkü iki filme de uzağım. İkisinde de ortak olarak karaktere dayalı komedi anlayışı hakim. Belki Ali Kundilli’yi Recep İvedik’ten ayıran en önemli özellik daha terbiyeli ve daha kibar oluşu.

   Kısaca toparlayıp yazı bitirirsem; daha kötülerini de görmüştük, özellikle yapımcısının Faruk Aksoy olduğu varsayılırsa. Çünkü Faruk Aksoy'un yapımcı olduğu diğer filmleri düşününce, buna şükür dedirten tarzda bir film. Hiç izlenmeyecek bir tercih değil. Boş zamanınızda izleyecekseniz ve merak ediyorsanız 0 beklenti ile izleyebilirsiniz. Beklentiniz 1 olacaksa sıkılır ve hayal kırıklığına uğrarsınız.

Tüm sinema severlere iyi seyirler…