Gülcemal Film Eleştirisi

   Filmimiz 18 Nisan 2014 tarihinde vizyona giren komedi türündeki Türk yapımı filmdir. Filmin yönetmen koltuğunda Özgür Selvi otururken, filmin senaryosunu ise Erhan Can Sezer ve Peker Açıkalın beraber kaleme alıyor. Filmin başrollerin de ise Peker Açıkalın, Merve Sevi, Cem Kılıç, Haldun Boysan, Mehtap Bayrı ve Yılmaz Gruda yer alıyor. Filmin çekimlerinin bir bölümü Kocaeli Kandıra'nın Teksen Köyü bölgesinde tamamlandı. Filmin İmdb puanı ise 5,0’dır.

   Hikâyesinin benzerlerin çokça gördüğümüz filmin hikâyesi sıradan ve bilindik. Hiç bilmediği babasından dolayı zengin olan kahramanımızın köyden indim şehre şeklini anlatan bilindik bir hikâye. Ve arkasından gerçekleşen paragöz insanların kahramanımıza kötülük yapma çabaları. Aslına bakarsak biz bu hikâyeyi Yeşilçam komedisinde bolca gördük. En ünlüsü de belki Davaro diyebiliriz. Burada ki en önemli fark, o eski Yeşilçam filmlerindeki gibi kahramanız içimizden biri gibi değil yani kendisine pek yurdum insanı diyemem. Gişe yapsın diye abartılı bir Recep İvedik (düşünün Recep İvedik bile abartısız kalıyor) ve Peker Açıkalın’ın eski bir iki psikopat rollerinin karışımı bir tip. Kahramanımız ne olduğu belirsiz bir tip. İyi kavga etmek ve hayvanları sevmek dışında herhangi bir özelliğini de görmedik. Maalesef senaryo yok gibi. Sadece bilindik bir konuyu ilkokul piyesi gibi kâğıda dökmüşler. Keşke hiç dökmeseler imiş dedirten cinsten bir film.

   Film kimi güldürmek istiyor bilmiyorum ama her hangi bir güldürü ögesi göremedim ben filmde. Filmin içinde bir tane zekâ parıltısı gösteren espri veya komedi alanına dair herhangi bir zekâ parıltısı denen şey yok. Zaten senaryoda da herhangi bir zekâ parıltısı yok. Ne kadar küfre dayalı ve kalitesiz esprilerinden söz etsem de en azından Recep İvedik’te bir güldürme amacı ve güldürmeyi hedeflediği bir kısım insan var. Ama bu filmin senaryosunun olduğun şüphe duymaktayım. Mantık hataları ise bolca. Örnek vermek gerekirse köy dışına çıkmamış kahramanımızın İstanbul trafiğinde cip kullanabilecek kadar iyi bir şoför olması.

   Bu kadarı yetmez gibi bir de oyunculuklar zorlama derecesinde abartılı. Bunun da en başında oyuncuların ellerinde ki malzeme kötü. Çünkü karakterler özensiz, analiz edilmemiş. Resmen ilk yapılan prova ile çekilmiş gibi duruyor film. Bu yüzden oyunculuk olarak da bir tane bile vasata yaklaşan oyuncu yoktu. Hepsinin performansı vasatın altında idi. Lakin senaryo çok kötü olduğu için yeniden tekrar ediyorum oyunculara suç bulmuyorum.

   Kısaca toplarsak hantal, bir an olsun güldürmeyen bir film ortaya çıkmış. Bunu ile beraber 2014’ün en kötü filmi olacağını düşünüyorum. 2014’ün ilerleyen günlerinde daha kötüsünü izlememek umudu ile.

Tüm sinema severlere iyi seyirler…