Noel Babanın Yılbaşı Hutbesi

Her yıl bitişinde sürekli aynı soruların üstüne basa basa tekrarlandığı ve yine aynı soruların üstüne basa basa cevaplandığı günün içerisindeyiz. Kimilerine göre kutlamak sakıncalı, kimilerine göre tamamen kültürel bir etkinlik olarak görülmektedir. Yüzyıllardır bu süreç hep böyle anıldı ve anılacağa da benziyor.

Eskiye nazaran yılbaşı gecelerini kutlayan ailelerin sayısında artış gözlemlendiği söyleniyor. Bu durumu yılbaşı kutlamalarının dinsel bir olgu olmadığını kabul eden ailelerin çoğalmasına bağlayabilir miyiz? Nitekim yılbaşı kültürel boyutuyla incelendiğinde: iyilik, bereket, refah, barış, sevgi, başarı ve mutluluk.dileklerinin havada uçuştuğunu göreceksiniz. Tıpkı, doğum günü, anneler-babalar günü, sevgililer günü gibi, sıradan kültürel payı olan, dünya çapında kutlanan bir gün. Evrensel bir gün olmasını kabul etmeyenlerin dayandığı noktalardan en güçlüsü dini açıdan oluşabilecek zararların önüne geçilmesidir.

Elbette "kutlama" kelimesi, birçok kültüre, coğrafi bölgelere göre değişiklik gösterebilir. Artık "yılbaşı" ve "Taksim" ikilisini aynı cümlede kullandığımız zaman akıllara hangi görüntülerin geldiğini bilirsiniz. Bu durumu bırakın dini açıdan sorgulamayı, insanın cahilliğiyle de açıklamak zordur. Eğer kutlama kelimesinin dozunda kullanırsak Diyanetin 2003 yılında yaptığı açıklama sizleri hiçte "günahkar" görmez. Der ki Diyanet; "Kamuoyunu rahatsız edici ya da dinimizin emir ve yasaklarına genel ahlaka ve toplumsal kurallara aykırı davranışlarda bulunmak kesinlikle doğru değildir." Yani kutlama demiyor, ahlakına uygun davran diyor.

Yılbaşı, Noel ve Christmas Arasındaki Farklar:

Yılbaşı her yılın sonu olan Aralık ayının bitişiyle Ocak ayının başlangıcı arasındaki geceye verilen addır. Hiçbir dini figürü temsil etmez. Bir insan 365 günlük süreci tamalar ve yaşamında bir yıl ilerler. Yaşamaktan öte mutluluk varsa, onuda kutluyoruz zaten.

Dini değerlerine oldukça düşkün olan Hristiyanlar ise her yıl 25 Aralık tarihinden itibaren Hz. İsa’nın doğumunu kutlamaktadır. Noel bayramı adı ile kutlanmakta olan bu süreç 25 Aralık ve 26 Ocak tarihlerini kapsamaktadır.

Yunanca kökenli olan Christmas sözcüğü, Mesih anlamına gelen khristos kelimesi ile Latincede gönderilmiş anlamında kullanılmakta olan "miss" kelimesinin birleşimi ile ortaya çıkan Christmas kelimesi de aynı 25 – 26 Aralık tarihlerinde kutlanmakta olan Hz. İsa’nın doğumunu temsil etmektedir.

Tüketim Çarkında Sadece Bir Gün:

Her sene sürekli aynı tartışmaların içinde kalmak sadece kafamızı karıştırmaya yarıyor. Kutlamak istemeyenleri "küçümseyen" bakışlarda yok değil. Tercihlere saygı göstermeyi başaramıyoruz. Yılbaşı, diğer birçok "mutlu olma" günü gibi (yani sevgililer günü, doğum günü gibi) insanların bir araya toplayarak eğlenceli zaman geçirmelerini ister. Bu masumca bir istek gibi görünüyor değil mi? Oysa sadece bununla sınırlı değildir. Kimi gruplar için dine alet edilmekte, kimi gruplar gibi de yılbaşındaki aşırı tüketimden pay edinme durumudur. Aralık ayı içerisinde tüm medya ortamlarında "sene sonu", "yeni yıl" kelime grupları kullanılarak mal veya hizmet satmaya çalışan firmalarla doludur. İşte yılbaşının en büyük katkısı da budur!

Noel Baba'nın Açıklamaları:

Ben bir masal kahramanıyım. Yılbaşı geceleri çocuklara dilediği hediyeleri veririm. Çocukların mutlu olması beni yaşatır. Geleceğin noel babaları onlar olacaklardır. Bilindiği gibi yılbaşı eğlencelerinde yetişkin insanlar rol alır. Çocuklarını ya erkenden uyuturlar ya da büyükanne, büyükbabalarına emanet ederler. Belkide en mutlu olması gereken çocuklar bir nevi ihmal edilirler. Bunu sadece yılbaşıyla sınırlandırmak tabi ki yanlış olur. Fakat yeni bir yıl ve umut dolu, başarı dolu bir yıl için gülümseyerek başlasalar fena mı olur?

Şu yılbaşı gecelerini kaos haline getiren birtakım insan grubuna kırgın değilim. Dediğim gibi benim işim çocuklarla ve onların mutluluğu için varım. Bunun dışında kalan tüm çarpıtılmış bilginin, inanışın içinde yer almıyorum.

Mutlu yıllar "çocuklar"...