Deliha Filmi Eleştirisi

   Filmimiz 14 Kasım2014 tarihinde vizyona giren komedi türündeki Türk yapımı filmdir. Filmin yönetmen koltuğun da komedi film ve dizilerinin yönetmeni Hakan Algül oturmakta. Senaryoyu ise Gupse Özay kaleme alıyor. Filmin baş rollerin de ise Gupse Özay, Cihan Ercan, Derya Alabora, Korhan Herduran, Barış Arduç, Zeynep Çamci, Hülya Duyar, Cenk Durmazel ve Esin Eden yer almakta. Filmin İmdb puanı ise 5,3’tür. Filmin çekimleri İstanbul ve İzmir'de yapıldı.
   Aslında filmimiz Türk sinemasının 100. Yılını kutladığı şu zamanda bir ilki barındırıyor. Gupse Özay ilk kez hem senaryosunu yazıp hem de başroldeki kadın karakteri oynayarak sinemamızdaki bir eksikliğimizi gidermiş oluyor. Bu anlamı ile çok cesurca bir hareket. Bunun yanı sıra filmin bir galası da Antalya Özdilek Park CineTime’da yapıldı. Kendi kameramdan çektiğim kısa bir video ve fotoğraflara da yer vereceğim buradan.


   Böyle bir girizgâhtan sonra filme dönersek; ilk başta oyunculuk performansları ile ilgili birkaç kelam edelim. Filmin senaristi ve başrol oyuncusu Gupse Özay iyi bir performans gösteriyor, özellikle yüz mimikleri gayet başarılı. Bunun yanı sıra Korhan Herduran’ın performansı gayet iyiydi. Bu yüzden kuzen karakteri iş yapıyordu. Tabi en iyisi Havva karakteri idi. Havva karakterine ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Havva karakterinin özellikle değişimleri gayet başarılı idi. Bu yüzden de Havva karakterini canlandıran Zeynep Çamci filmin en iyi performansını sergiliyordu. Genel olarak vasat bir oyunculuk yoktu, tüm oyunculuklar göze hoş geliyordu.

   Filmin olumlu tarafından bahsedersek; filmi aileniz ile izleyebilirsiniz çünkü insanları güldürmek için küfür kullanılmamış. Mahalle karakterleri ve Deliha'nın arkadaşları gayet samimi ve sıcak. Canı sıkılanların evde skeç izlemek yerine vakit geçirmeleri için izlenebilecek bir seçenek diyebilirim filme. Film ile yapabileceğim son olumlu yorum ise Gupse Özay’ın söylediği Ahmet Kaya şarkısı. Gerçekten şarkıcı olmamasına rağmen (Ahmet Kaya şarkısı söylemek her babayiğidin harcı değildir, nice beğendiğim ve sevdiğim şarkıcıdan Ahmet Kaya şarkısı dinleyip keşke söylemeseymiş demişimdir.) Gupse Özay Ahmet Kaya’nın şarkısının çok güzel söylemiş. Ve filmin sonuna yazdığı HEP SONRADAN şarkısı için teşekkürler iki gözüm...” yazısı ile yeniden Ahmet Kaya'yı hasret ve özlemle anıyorum.

   Filmin olumsuz eleştirilerine gelirsek ki bu epeyce fazla, fragmanı görünce aklıma gelen ve filme de gidince gördüğüm ilk şey dişi Recep İvedik olmasıydı. Evet Recep İvedik ile epey benziyor; Recep İvedik gibi sorunlu, patavatsız, kültürsüz ve kaba ama Deliha’nın Recep İvedik'ten farkı daha fazla karikatüre olması. Karikatüre olmasına rağmen filmi beraber izlediğim arkadaşımın Deliha ile birçok ortak noktası vardı ve Deliha onun komedi olsun diye daha karikatüre haliydi. Bunun yanı sıra zekice espriler de yok maalesef senaryoda. Hikaye sadece bize zamanın akışını sağlıyor yani hikaye yetersiz ve kötü. Filmde yer yer olaylar arasında kopukluklar var. Bu kötü senaryoya kötü kurgunun eşlik etmesinden dolayı yaşanan bir durum. Buda sizi filmden yer yer kopartabiliyor. Ortalamanın üstüne çıkamayan bir film olarak yer alıyor.

   Kısaca toparlamak gerekirse erkek hegemonyasının üstün olduğu Türk komedi filmleri düşünülürse Gupse Özay çok cesaretli bir işe kalkmış. Bu yüzden yeniden tebrik ediyorum. Sıcak ama komik olmayan, senaryosunda ve kurgusunda eksiklikler barındıran biraz Recep İvedik kırması olan ortalama bir film. Ama Gupse Özay'ın ilk filmi olduğu için umarım diğer filmlerinde daha iyi olacağını umuyorum. Bu yüzden evde televizyon izlemek istemeyenlere önerebileceğim bir film. Ve yine belirtmeliyim ki filmin en iyisi Gupse Özay’ın söylediği Ahmet Kaya şarkısı idi.

Tüm sinema severlere iyi seyirler…