Özgürlük Sırtından Vurulmuş

İleri demokrasinin son adımlarından biri de "İnternet yasağı" oldu. Hürriyet gazetesinden Cengiz Semercioğlu şöyle diyor: "içtiğimize karış, giydiğimize karış, internetimize karış, parkımıza karış, evimize karış, yatak odamıza karış... buna ileri demokrasi diyenlere tek bir şey söylemek lazım: en iyisi git biraz özgürlük çalış!"

Yeni ulaştırma bakanı Lütfi Evlan şöyle dillendi: "İnternet'i yasaklamıyoruz. bilakis şu anki düzenlemede İnternet'in yasaklanmasının son derece kolay olduğu bir mekanizma var. bunu ortadan kaldırıyoruz" tam olarak ne demek istediğini anlamak güç gözüküyor.

Ekşi Sözlükten bir entry: "zam değil düzenleme, silah değil yardım, sansür değil özgürlük, rüşvet değil hediye, soygun değil hayır işi, katil değil kahraman, şiddet değil destan, gazeteci değil terörist, şehit değil kelle, terörist değil sayın... biz demokrasi değil muz cumhuriyeti deyince auuuv" sözlükte gör.

Dokuz yıl süreyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) yargıçlık yapan CHP Milletvekili Rıza Türmen, bu yasayla ilgili TBMM’de yaptığı konuşmada şöyle dedi:
“Bütün kişisel veriler TİB’e verilirken bireyin, kullanıcının bundan haberi bile yok. Bu gibi bilgilerin TİB’e verilmesi özel yaşamın gizliliğinin ihlalidir, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8’inci maddesinin ve Anayasa’nın 20’nci maddesinin ihlalidir.” 

Yukarıda birkaç görüşe yer verdim. Taraflı veya tarafsız. Hükumetin bu adımı daha önceki girişimleri gibi "dışı başka içi başka" usulde halka yansıtılıyor. TİB'e verilen yetkilerle ayrıksı bir yerde mevki ediniyor. TİB kim? Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının altında yer alan kurum. Yani iktidarın kontrolü altında olan kurum. TİB'e verilen yetkilerde internet kullanıcılarının sanal ortamdaki tüm hareketlerini stoklama yetkisi verildi. En az altı en fazla iki yıl olmak üzere... Daha özgür bir İnternet ortamı için tüm internet kullanıcılarının özel hayatına müdahale söz konusudur. Kullanıcının tüm hareketlerini istediğin an takip edebiliyorsan özgürlük bunun neresindedir? Mahkeme kararı olmaksızın erişimi engelliyorsan bunun demokrasisi nerededir?

Kalıp hep aynı: "İyi şeyler yapıyoruz görünümlü, kendi çıkarları için kanunu değiştirmece" Kanun şuan Cumhurbaşkanı'na gönderildi. Ne karar çıkar bilinmez(!)

Torba yasa kadar ilkel bir anlayışın halen devam ediyor olması da ayrı bir kanayan yaradır. Nasıl bir torbaya sahipsek en olmazından en olması gerekene kadar her şeyi barındırıyor içinde. Çoğundan da bihaberiz.

Flash TV'nin gece haberlerini sunan Gökhan Taşkın: "Biz özellikle bir vurgu yapmak adına bilgisayarımızı bu şekliyle sizlere gösteriyoruz. İnternetteki yasağa, basındaki yasağa, medyadaki yasağa, fikri açıklama konusundaki yasağa nasıl darbe vurulursa vurulsun, bizim bunun karşısında olduğumuzu ifade etmek adına bunu yapıyoruz.” dedi. 

Flash TV izleyicilerinin şanslı olduğunu düşünüyorum. Bu eylemi ana akım kanallarda görmek mümkün olmayabilir.