Kapitalizmin Sevgilisi Forrest Gump Filmi Eleştirisi


   Forrest Gump, 1994 yılı ABD yapımı dramatik komedi ve romantik türlerindeki filmdir. Winston Groom tarafından yazılmıştır. Robert Zemeckis'in yönettiği filmde Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise ve Sally Field rol almıştır. İmdb puanı 8,7’dir ve en iyi film sıralamasında 18. sıradadır.

   Aldığı ödüller En İyi Film Akademi Ödülü, En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü, En İyi Yönetmen Akademi Ödülü, En İyi Sinema Filmi Altın Küre Ödülü - Drama, En İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü, En İyi Görsel Efekt Akademi Ödülü, En İyi Film Kurgusu Akademi Ödülü, En İyi Erkek Oyuncu SAG Ödülü, En İyi Erkek Oyuncu Altın Küre Ödülü - Drama, En İyi Yönetmen Altın Küre Ödülü, National Board of Review En İyi Film Ödülü, BAFTA - En İyi Görsel Efekt Ödülü, National Board of Review En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Şikago Film Eleştirmenleri Birliği En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Dramada Beğenilen Sinema Yıldızı People's Choice Ödülü, Amerikan Senaryo Yazarları Birliği Ödülleri En İyi Uyarlama Senaryo, Kansas City Film Eleştirmenleri Birliği En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Dallas-Fort Worth Film Eleştirmenleri En İyi Erkek Oyuncu Ödülü gibi ödüllerin sahibidir.

   Tom Hanks’ın başrolde mükemmel bir performans sergilediğini söylesek abartmayız. Oynadığı karakterin bu kadar sevilmesin de Tom Hanks’in mükemmel performansı bence çok önemli. Oynadığı karakter Forrest Gump’ın kendine ait neredeyse hayranları var. Bir de filmi film yapan bazı replikler var ki anlatılmaz, izlemeniz lazım kesinlikle. Ama ben filme ismi gibi yapışmış olan bu repliğin altını kırmızı kalemle çiziyorum belki de tüm filmi anlatıyordu: “Koş Forrest Koş”

   Doğruyu söylemek gerekirse bazı yerlerinde Türk filmlerini bile görerek filmden bir ara epey uzaklaştım. Ama hafızalara kazınan oyunculukları, film teknolojisinin kullanımında, dönemlerin yansıtılmasında, kamerada, mekânlarda, kurguda, senaryoda ve yönetimde gösterilen üst düzey başarılarında hakkını vermek lazım.


   Bu film, Hollywood eliyle üretilen ve Amerikan popüler kültürüne hizmet eden filmlere pek ciddiyetle yaklaşmayan, bu türün birçok örneğine bin bir kulp takan benim tarafımdan beğenilmedi. Çünkü film Amerikan ideolojisine ve Amerikan kapitalizmine itaat ediyor. Bu yüzden bizim gibi ülkelerde bu kadar alkış alması da normal. Çünkü filmde bize Forrest kadar aptal bile olsanız kapitalist dünyada zengin olabilirsiniz. Siz kilisenize gidin, çalışın ve düşünmeyin mutlaka mucizeler sizin için de gerçekleşecek. Aynı zamanda ırkçılığı sistemin yanlışı olarak değil onun yerine birkaç kişinin üstüne yüklemesi de Amerikan kapitalizmine bir hizmetti. Tabi protesto ile ilgili sahneler vardı ki burada her zaman söylenen şey ayyuka çıkıyordu Hollywood Amerika’nın en büyük siyası aracıdır. Binlerce insana bilmeden protestocuları kötü ve protestoculara katılırsan başına neler gelir diyordu. (yani aba altından soba gösteriyordu bak Jenny’e ne oldu) yani Amerikan kapitalizminin istediği pasif ve salak insan portesini iyi olarak çiziyordu. Siyasi suikastları anlamsız gösteriyordu film eğer dikkat etti iseniz. Altında yatan ekonomik ve siyasi sıkıntılara değinmiyordu. İnsanlara bu teröristler anlamsız yere gelir ve politikacı vurur demek istiyordu. Yani tipik liberal Amerikan kapitalizmi.

   Size filmin her yerde bulabileceğiniz sinemasal tanıtımlarını ilk paragraflarda yazdım. O uzun ve sıkıcı olan
ise her yerde bulamayacağınız sadece sosyal politik değerlendirme olan eleştiriyi ise filmde verilen bu gizli düşüncelere karşı beyninizi koruyun diye yazdım. Çünkü bu filmi göklere çıkarıp alkış yapanlar siz bu filmi izlerken Dolarlarını sayıyor olacak. Eğer bir sinema yazarı bu filmi övüyorsa cahildir altta ki temelleri görememiştir, yazılarını atın vaktinizi almasın. Eğer cahil değil ve bilerek yazıyorsa direk kişiyi çöp kutusuna atın.

             Tüm sinema severlere iyi seyirler (Aslında izlemeseniz de olur) …